• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905057700624
  • https://www.instagram.com/dersbirebir

Türkçe Öğretimi

                                         
 TÜRKÇE DERSİNE NASIL ÇALIŞILIR?
TÜRKÇE DERSİNE NASIL ÇALIŞILIR?
 
Kimi öğrenciler “Nasıl olsa Türkçe biliyorum; çalışmasam da olur!” gibi yanlış bir düşünceye kapılıp bu derse fazla ağırlık vermezler. Oysa Türkçe dersine özel bir önem gösterilmelidir. Nitekim Türkçenin iyi öğrenilmesi sınav açısından olduğu kadar hayatın geneli açısından da çok hassas bir önem taşımaktadır. Çünkü ana dilimizi güzel konuşmaya ve yazmaya yalnızca sınavlarda değil, yaşamın her sahasında ihtiyaç duyarız. Ana dilini iyi bilmeyen kişinin düşünce ufku dar olacak, bu da yeterince düşünce üretememesine yol açacaktır. Oysa hedefe giden yolda ilerleyen kişinin düşünce kapasitesini olabildiğince geliştirmeye ihtiyacı vardır.

Türkçeyi iyi öğrenmek SBS’de başarı kazanmanın en önemli anahtarlarından biridir. Türkçeye hâkim olmanız sorulan doğru anlamanıza ve hızlı algılamanıza kolaylık sağlayacaktır. Öte yandan Türkçeyi iyi bilmek sadece Türkçe sorularını çözerken değil, diğer sorulan çözerken de size fayda sağlayacak, sizin onları da doğru ve hızlı kavramanıza yardımcı olacaktır.

Daha da önemlisi 8. sınıfta gireceğiniz sınavda sorulan 100 sorunun 23’ünü Türkçe soruları oluşturmaktadır. Dolayısıyla Türkçeyi ne kadar iyi bilirseniz sınavdaki başarınız da o kadar artacaktır. Bu nedenle Türkçeyi bütün kurallarıyla bilmeye özen gösterin.

Türkçe dersini, "dilbilgisi" ve "anlam bilgisi" olmak üzere iki bölümde ele almak daha uygun olur. Soruların %80’i anlam bilgisi ile ilgili sorulardan oluşmaktadır. Bu da sınavda ezbere dayalı bilgi aranmadığının, daha ziyade yorum ve kavrama gücünün denendiğinin açık bir göstergesidir. Anlam bilgisi hızlı okumayı, okuduğunu doğru anlamayı ve yorumlamayı gerekli kılar. Bununla, sözcüklerin ve deyimlerin anlamlarını kavrama, cümle içinde değişik anlamlarda kullanıldığında bunları anlama ve yorumlama durumu ölçülür. Bunun yanı sıra cümlede verilen yargıyı anlama, yargıyı aktaran kişinin oluşturduğu duygu ve düşünceyi anlama, yargının oluşmasında hangi yardımcı yargılar etkili olmuşsa bunları bulma üzerinde durulur. Benzer yargılar arasında farklı olanı bulma kabiliyeti değerlendirilir.

Anlam bilgisini ölçmek için paragraf düzeyinde sorular da sorulur. Bunlar genelde uzun olduğu için öğrenciler arasında “zor soru” olarak değerlendirilir. Burada öğrencinin hem bütünü kavrama düzeyi hem de bütünün parçalarla olan ilgisini anlama derecesi ölçülür. Paragraf tipi sorularda cevap soruda verilen paragrafın içinde gizlidir. Bu nedenle eğer iyi yoğunlaşma sağlanıp dikkat verilirse bu sorular öğrencilerin zannettiklerinin aksine çok kolaydır. Sınava hazırlanırken özellikle paragraf tipi soruları bol bol çözmek gerekir. Bu sorularda başarılı olmanın anahtarı sınava hazırlanma sürecinde yorum yeteneğini arttıracak şekilde bir program izlemektir. Bol kitap ve gazete okuyarak kelime haznesini güçlendirmek ve kelimelerin cümle içinde kullanımlarını öğrenmek kuşkusuz bu noktada en güzel çalışmalardan biridir.

Parçada anlam sorularında öncelikle soru kalıbını okuyarak metnin bize ne anlatmak istediğini anlamalı, soru cümlesinin "bu bilgilere göre" şeklinde başladığına dikkat etmeliyiz. Böyle başlayan sorularda aklımızda konuyla ilgili diğer bilgileri, kendi görüşlerimizi bir tarafa bırakmalı metinlerde verilenlerle karıştırmamalıyız. Metinleri okurken önemli kısımların altını çizmeliyiz ki tekrar metne döndüğümüzde zaman kaybetmeyelim. Soru kalıbında olumsuz ifadeler varsa mutlaka altını bir kere daha çizmeli ve bizden istenen şeyin ne olduğuna dikkat etmeliyiz.

Dilbilgisi sorularını çözmenin ilk adımı konuyu anlamaktır. Konuyu iyice anlamadan dilbilgisi sorularını çözmek yanlış olur. Konuyu gerek öğretmenden gerekse çalıştığımız kaynaktan iyice öğrenmeli, anlamadığımız konuları öğretmenimizden bire bir öğrenme yollarını aramalı, varsa bu konuyla ilgili çözümlü soruları incelemeli ve daha sonra konuyla ilgili testlerin çözümüne geçmeliyiz.

Kelime haznesinin güçlü olması kişinin hızlı düşünme gücünü arttıracak, bunun yanında sağlam ve etkili düşünmesini de sağlayacaktır. Bunun için anlamı bilinmeyen kelimelerle karşılaşıldığında o kelimeyi hemen sözlükten araştırmak, imla kılavuzundan kelimenin kullanımına bakmak da önemli bir öğrenme yoludur. Bol kitap okuyarak tasvir gücünüz ve kelime dağarcığınız gelişecektir.

Tüm anlatılanlara ilave olarak dikkat edilmesi gereken asıl nokta dersleri günü gününe takip etmek ve konularla ilgili çok bol soru çözmek ve yanlış yapılan soruları bir bilene sormaktır.

Yorumlar - Yorum Yaz
Takvim
iLETİŞİM